Υποβάθμιση της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας

Υποβάθμιση της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας

Αρ. Πρωτ. 6348/17.11.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Σε σταδιακή υποβάθμιση της αμπελοκαλλιέργειας και των επαγγελματιών της, προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο με σχετικό νομοσχέδιο που αφορά στα αλκοολούχα ποτά. Συγκεκριμένα, στο σχετικό σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι η παραγωγή απόσταξης θα είναι για ιδιωτική κατανάλωση, σε ποσότητα που δεν θα υπερβαίνει τα 200 χιλιόγραμμα ανά παραγωγό, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα του αποστάγματος θα παραδίδεται στους ποτοποιούς για εμφιάλωση και διάθεση στην κατανάλωση.

Δεδομένου, ότι ήδη βρισκόμαστε σε αποστακτική περίοδο, μια τέτοια ρύθμιση υποβαθμίζει και σβήνει ολοκληρωτικά την αμπελοκαλλιέργεια και το παραδοσιακό γεωργικό προϊόν, το τσίπουρο και την τσικουδιά, με συνέπεια να μεταβιβάζονται στα χέρια των βιομηχάνων οινοποιών και ποτοποιών τα προϊόντα αυτά. Η Κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζει εκ νέου τον αγροτικό κλάδο των 10.000 ενεργών αμβύκων και του 1/3 των αμπελοκαλλιεργητών του αγροτικού κόσμου της χώρας. Επακόλουθο όλων αυτών θα είναι η αθρόα παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς, κυρίως από άτομα που δεν σχετίζονται με την αμπελοκαλλιέργεια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται τι αρμόδιο Υπουργείο να αποσύρει την παραπάνω ρύθμιση που αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές και να στηρίξει την αμπελοκαλλιέργεια και την παράδοση της απόσταξης των παραδοσιακών μας Ελληνικών ποτών;

Απάντηση Υπουργείου